Patogeneza sa este foarte complexa si poate fi cauzata de o multitudine de factori, precum cresterea productiei de sebum, eliberarea mediatorilor inflamatori in piele, hiperkeratoza, colonizarea cu Propionibacterium acnes, predispozitia genetica, anomaliile hormonale, tulburarile imunologice, factorii psihologici, de mediu si chiar iatrogenici (de cauza medicamentoasa). Rolul dietei in evolutia si tratamentul acneei ridica numeroase intrebari si indoieli. Unele cercetari din ultimul deceniu indica o legatura intre anumiti factori alimentari si dezvoltarea acneei.
Laptele si produsele lactate
Numeroase studii au gasit o legatura intre produsele lactate si severitatea acneei. Cu toate acestea, studiile efectuate pana in prezent sunt de o calitate nesatisfacatoare. Cercetarile s-au concentrat pe adolescenti si adulti tineri si au aratat doar o corelatie intre lapte si acnee, nu o relatie cauza-efect.
Ciocolata
Ciocolata a fost intotdeauna considerata un factor care poate contribui la exacerbarea acneei, dar exista foarte putine dovezi care sustin impactul sau negativ asupra pielii. Dermatologii observa adesea ca pacientii au cosuri noi la cateva zile dupa ingerarea produselor care contin ciocolata. Studiile privind efectul ciocolatei asupra starii pielii sunt controversate si inexacte din cauza ingredientelor suplimentare (lapte, zahar etc.) in batoane si alte produse cu cacao oferite subiectilor. In 2011, Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a publicat un studiu in care au aparut modificari semnificative ale severitatii acneei dupa o singura ingestie de ciocolata. Acest lucru a permis autorilor sa prezinte ipoteza ca ciocolata poate exacerba leziunile acneei. Cu toate acestea, nu exista informatii despre tipul de ciocolata consumat de subiecti si procentul de cacao din probele consumate.
In unele studii nu s-a constatat nicio asociere intre consumul de ciocolata si agravarea leziunilor acneice. Asadar, nu exista inca un raspuns clar la intrebarea daca ciocolata agraveaza leziunile acneei.
Indicele glicemic
Se crede ca incarcatura glicemica si indicele glicemic al alimentatiei pot participa la patogeneza acneei. Alimentatia bazata pe produse cu indice glicemic ridicat conduce la hiperinsulinemie. Nivelurile crescute de insulina stimuleaza secretia de hormoni androgeni si provoaca o crestere a productiei de sebum, care poate juca un rol fundamental in patogeneza acneei.
Acizii grasi
Desi nu sunt publicate studii importante, bine controlate, care examineaza efectul aportului de grasimi sau de acizi grasi asupra evolutiei acneei, acizii grasi omega-6 sunt pro-inflamatori si mediatorii lor pro-inflamatori au fost asociati cu acnee. Prin contrast, acizii grasi omega-3 au proprietati antiinflamatoare si pot fi asociati cu un risc scazut de acnee. Alimentatia occidentala tinde sa aiba un raport deficitar intre omega-3 si omega-6.
Vitamine, minerale, antioxidanti
Nivelurile scazute de vitamina C si E, zinc, seleniu si carotenoide ar putea contribui la dezvoltarea acneei. Aceste substante nutritive produc colagen, repara leziunile pielii si ajuta la lupta impotriva radicalilor liberi care descompun elastina pielii.
Asadar, este acneea afectata de dieta? Exista studii care demonstreaza ca dieta influenteaza intr-o oarecare masura evolutia ei. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare, de calitate, pentru a elucida complet rolul pe care alimentatia il poate juca in acnee.
O alimentatie variata, echilibrata, bogata in fructe si legume proaspete, cu surse potrivite de proteine si cereale integrale, cu un consum moderat al alimentelor discutate, considerate a fi implicate in dezvoltarea acneei, poate reprezenta, pana la obtinerea unor rezultate concludente, recomandarea potrivita in aceasta afectiune dermatologica.
Iulia Stan
Nutritionist-dietetician
0 comentarii: